Tika aku kau tinggalkan

" Assalamualaikum, ini adalah surat terakhir saya kepada awak. Hati ini sudah tawar, setawar-tawarnya dengan awak..... kita tidak akan mungkin bersama disatukan dalam ikatan suami isteri... semuanya terlalu sempurna. Orang tua kata kalau mencari jodoh, carilah tidak sempurna. Maka akan sempurnalah ikatan suami isteri. " 

Mudah ayatnya. Jelas maksudnya. Kata-kata terakhir yang tersurat dalam nota yang dituliskan oleh Diana kepada Irfan yang meminta agar memutuskan perhubungan yang telah dijalinkan. 

Irfan termanggu duduk di anjung masjid yang telah dibina terletak di atas tanah berkeluasan 2 ha di pintu jalan masuk ke sebuah institusi pengajian tinggi di Malaysia. Masjid yang sering menjadi tempat dirinya bersuluk. Dalam senang, susah, suka dan duka di situlah Irfan berada iaitu di sebuah bilik di belakang mimbar di paras 3, sebuah bilik kecil yang tersorok di bahagian hadapan. 

" Ya Allah, hamba mu ini terlalu lemah. Luluh dan sebaknya dadaku amat mencengkam. Pecah berderai segala impian dan harapan. Aku lemah Ya Rabb, mengharap sebuah ikatan yang belum pasti. Semakin ku cuba untuk melupainya, semakin kuat ingatan ku terhadapnya. Ya Allah, berikan kekuatan kepadaku ". Begitulah rintihan Irwan setiap masa dan ketika.

Irfan masih lagi ingat pertemuan yang diaturkan oleh Akh Rosman naqib beliau bersama usrah ketika di IPT. Pertemuan dilakukan di bilik pejabat Akh Rosman di Fakulti Pengurusan Perniagaan. Keadaan sungguh sangat istimewa, memperkenalkan diri masing-masing dalam keadaan yang sangat terjaga mengikut syarie.

Masih segar saat Akh mencadangkan agar beliau berfikir tentang Bait Al Muslim yang menjadi topik ketika berusrah. Pada satu malam Akh Rosman datang ke rumah sewa Irfan. Mereka berbincang di dalam kereta Nissan Stanza yang dimiliki oleh Akh Rosman. Kereta itu meluncur tiada hala tujuan hingga tidak disedari ia sudah pun melewati Serdang. 

" Enta memang sudah sedia untuk menghadapinya ?. Enta yakin dengan pilihan ini ?. " Ujar Akh Rosman

" Insya Allah, jika itulah akh yang cadangkan rasanya baik untuk Jamaah maka baik juga untuk ana". "Tapi kenapa syeikh memilihnya untuk ana ?. " tanya Irfan yang agak ragu dengan cadangan Akh Rosman.

"Kefahamannya tentang agama serta kaitannya dengan kerja jemaah, komitment yang tinggi menyebabkan ana fikir sesuai dengan enta"

"Masya Allah tinggi expectation syeikh terhadap ana. Apalah sangat ana ni, ilmu tiada amalan sangat kurang. Harta dan pangkat apatah lagi. Jauh panggang dari api"

"Erm tak apa, insyallah ......... jika memang itu adalah ketentuanNya. Semua akan dimudahkan. Jika tidak adalah sebaliknya"

"Enta kena kuat menghadapinya. Sebelum ini ramai yang sudah mencuba tapi akhawat ini lain dari yang lain. Dia ada mempunyai pandangan dan kehendak dia".

"Ana pasrah ajalah syeikh. Ana memandang perkara ini sebagi salah satu proses yang perlu ditempuhi insyallah jika dapat selaras dengan konsep Bait Al Muslim yang kita bincangkan di dalam usrah. Itu yang sebaiknya. Namun ana faham dengan ketentuan Allah yang lebih membuat perancangan terbaik untuk semua."

Fikiran Irfan ingat lagi nota-nota usrah yang dikutipnya ketika perbincangan.

"Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). Dan (sekali lagi diingatkan): Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan" [59:18] 

Setiap muslim yang beriman bukanlah untuk tujuan keduniaan semata-mata tetapi juga untuk persediaan menempuh satu lagi kehidupan yang akan datang, alam akan kekal di dalamnya iaitu alam akhirat. Maka dengan itu, segala yang dilakukan di dunia perlu disandarkan kembali kepada Yang Maha Pencipta agar mendapat keredaan dan rahmat-Nya

Bait Al Muslim ini hanyalah bahagian kecil dalam kerangka hidup sebagai seorang Islam. Dan Baitul Muslim ini bukan sahaja ssuai untuk mereka yang sudah berkahwin, tetapi juga untuk mereka yang masih bujang

Bagi yang masih bujang, mereka perlu berusaha membentuk diri menjadi seorang muslim yang baik. Hidup di dunia ini adalah sebagai persediaan untuk menuju kehidupan yang kekal selepas mati. Oleh itu usaha melakukan yang terbaik dalam setiap tindakan tidak kira peringkat kehidupan.  

Dalam mencari jodoh, kebersamaan itu adalah sangat penting dalam usaha untuk membina Baitul Muslim yang ideal. Ini bukan bermakna pasangan yang tidak sefikrah itu tidak bahagia, tetapi seandainya hanya sebelah pihak sahaja yang berkecimpung dalam dunia dakwah, adalah dikhuatiri semangat dan keinginan untuk menyampaikan kepada orang ramai itu akan berkurang dan akhirnya terus menghilang. Adalah sangat disyukuri seandainya pasangan tidak meletakkan diri mereka dalam satu-satu jemaah untuk sama-sama berjuang bersama, tetapi seandainya terdominasi oleh mereka, bagaimana?

Oleh itu, pilih pasangan yang turut mempunyai fikrah yang sama demi memastikan kesinambungan perjalanan dakwah berterusan biarpun telah berumah tangga dan dikurniakan zuriat. Ini kerana, dengan hidup secara berjemaah, pergerakan dalam perjalanan dakwah menjadi lebih mudah dan dapat memastikan roh dan jiwa kita sentiasa hidup kerana adanya pergerakan yang bersama dalam hidup secara berjemaah ini.

Dengan adanya kehidupan secara berjemaah demi menyampaikan risalah Tuhan ini, perlu memastikan setiap individu itu 'hidup' selagi masih hidup, bukan hidup tetapi 'mati' dari segi ruhiahnya

Kini sudah lebih 20 tahun peristiwa itu berlaku. Rawan hati Irfan kebah bersama setiap kenangan yang telah dilalui. Masa dan ketentuan Allah memberikan kekuatan kepada Irfan yang telah melaluinya buat sekian lama. Irfan masih ingat lagi maklumat yang telah diberikan oleh Ust Suhaimie semasa berada di rumah no 31.

"Ir enta nak tau kan pondok yang ana cakap tu ari. Pondok Ust Ismaie Champakia di Selatan Thailand. Ni alamatnya bersama no telefon".

"Terima Kasih Ust. Jasamu tetap ana kenang seusia ana"

"Alahhhh.... jangan disebut-sebut lah, jasa tak seberapa tu. Insyallah nanti bila enta dah diterima belajar di sana, enta belajar bersungguh. Pondok tu dikelolakan oleh akh kita jugak. Lepas tu enta boleh mohon untuk meneruskan kuliyah di Umm Qura. Ust Salleh dah tunggu enta di sana." 

Suasana di makmal pada hari itu agak sepi. Dalam hatinya yang lara, hanya allah tempat mengadu. Lidahnya sentiasa disulami dengan zikir dan ayat-ayat memuji kebesaran Allah. Dalam keadaan tertentu terucap kata-kata itu sehingga mengejutkan saiful dari fokusnya dengan kerjanya.

"Hei ko sebut apa tu ?"

"Ops maaf ya aku terkuat sebut"

Persiapan barang-barang hampir usai. Khemah, kamera, net, piesometer, perangkap telah tersusun rapi di satu sudut hanya menanti diangkat untuk dimuatkan ke dalam kenderaan. Pak Mail telah maklum dia akan membawa Irfan ke lokasi penyelidikan, Sungai Weng, Baling, Kedah. Irfan dan Saiful akan ke sana esok hari manakala Mat Piah sudah bersiap sedia di kampung menyambut mereka tiba. Pastinya hidangan kopi kampung yang dibuat oleh Mak Tek ibu Mat Piah sudah tersedia ketika mereka tiba. 

"Assalamualaikum ... Apa khabar Mak Mah !!!" setelah nada dering berhenti dan disambut oleh ibu Diana yang berada di kampung di Rokan.

"Walaikum salam ..... Sihat... sesihatnya orang tua lah Irfan....". Suara Mak Mah agak lemah seperti seakan penat selepas bekerja. 

Walaupun Diana sudah memutuskan hubungan, namun Irfan tidak meninggalkan mereka ayah dan ibu Diana. 

"Diana sekarang sudah bertugas di Paloh. Lepas habis diploma aje tu ari dia dapat tawaran mengajar di sana"

"Alhamdulillah lah Mak Mah, semuanya baik-baik belaka" 

"Apa perkembangan Irfan sekarang ?."

"Oh saya masih macam itu aje .. masih bertungkus-lumus dengan kerja-kerja di makmal dan di lapangan. Banyak masa saya berada di hutan. Macam abah jugak la dulu kan askar. Macam itu jugak la saya. Duduk di hutan, Masuk dan keluar hutan buat kerja yang patut untuk kumpul data dan maklumat"

"Syukurlah Irfan sibuk dengan tugasan harian .... Ermmmmm!!!! Diana dah di lamar orang. Baru minggu lepas rombongan meminang sampai. Entah mana Diana jumpa barangkali di sekolah yang sama. 

"Baguslah Mak Mah. Baru 6 bulan dia putuskan hubungan ini.....dah sampai jodohnya. Tidak apa lah Mak Mah ...... Saya memang telah ditakdirkan untuk tidak berupaya membuka hatinya untuk menerima saya dan tak layak menjadi temannya di dunia dan akhirat".

"Abah tu macam kurang senang aje. Mak Mah rasa abah tu lagi pilih kau."

"Jangan kata macam tu Mak Mah, kecik hati Diana kalau dia tau. Dia dah berbahagia sekarang dengan orang lain yang dipilihnya. Biarkan lah dia. Mesti banyak keistimewaannya kalau nak dibanding saya. Dia pasti lagi tau tu."

Begitulah mesranya perbualan di antara Irfan dan Mak Mah bagaikan lama sudah berkenalan. Meskipun hanya sekali bertemu Mak Mah di Rokan itulah pertama dan terakhir.  

Berada di Hutan bagaikan satu anugerah buat Irfan, Jauh dari manusia. Fokus dan tumpuan hanyalah kepada tugasan penyelidikannya sehingga nanti dia beroleh Ijazah ke-2 yang telah didaftar di UPM Serdang di bawah bimbingan Prof Nordin dan Dr Zakariya.

Kedudukan dangau yang berhampiran dengan anak sungai yang amat mendamaikan. Air beralun turun mengufuk sambil memukul batu lalu mengeluarkan bunyi-bunyi yang indah dari alam semula jadi. Malamnya sangat hening tiada dicemari cahaya lampu neon hanya ditemani oleh bulan dan bintang yang bertaburan indah menghiasi malam. Cuaca amat dingin terutama di malam hari. Lalu tinggalkan Irfan, Saiful dan Mat Piah bagaikan 3 orang pelasuh kepenatan dan kesejukan kerana tiada kayu dibakar untuk memanaskan diri seperti dalam cerita hikayat 1001 malam.

Hari-hari siangnya Irfan sering bersendirian manakala Saiful dan Mat Piah ke hutan melakukan kerja. Jaring sudah di pasang hanya menanti burung lalu untuk ditangkap, diukur dan dilepaskan. Perangkap-perangkap yang terpasang harus di perhatikan. Jika ada hasil seperti tikus, tupai dan haiwan mamalia kecil lain perlu diperoses. Tidurkan dengan menggunakan klorofom, lalu di ukur dan ditanda untuk penyelidikan selanjutnya lalu dilepaskan semula.

Sambil menunggu dalam julat masa yang tertentu, perangkap dan jaring harus disemak masih adalah masa untuk bersama dengan Ilahi. Hamparan batu di dalam jeram menjadi pilihan. Angin sepoi-sepoi bahasa meniup indahnya suasana alam ciptaan Allah memberikan nikmat kepada setiap insan yang hidup di dunia. 

Helai demi helai Quran kecil pemberian Ust Salleh di semak. Quran yang lengkap dengan "Fahris" itu amat mudah jika berhadapan dengan kelas. Tatkala Ust membacakan "sanad" alquran tersebut senang untuk dirujuk di surah dan kedudukan ayatnya dengan merujuk kepada lembaran akhir mushabnya.

"Ya Allah, berikan aku kekuatan dan kelebihan kepadaku. Aku hanya insan yang lemah. Elakkan aku dari terus mengharapkan sesuatu dari manusia melainkan engkau. Jika aku masih lagi berguna kepada manusia maka hidupkanlah aku. Tatkala aku memberikan keburukan kepada mereka maka nyahkan aku dari dunia. Tapi Ya Allah aku tak mampu untuk menerima azabmu melainkan engkau berikan keselamatan kepadaku dunia dan akhirat. Ya Allah jika engkau matikan aku, ku harap ianya adalah suatu pengakhiran yang baik seperti yang telah engkau kurniakan kepada mereka yang solehin dan abidin sebelumnya. Ya Rabb semoga satu hari nanti engkau kurniakan kepadaku agar aku boleh mengulang doa ini di hadapan Kaabahmu dan Pusara Muhammad Rasulullah, Amin Ya Rabbal Alamin". 

Tetiba hati Irfan merindui nendanya yang berada di kampung. Kerinduan itu amat mengulit. Tidak pernah Irfan rasakan sebelum ini. 

"Masa ada seminggu lagi sebelum ada kenderaan untuk keluar dari hutan untuk menambah bekalan seharian." Kata Irfan dalam hati.

"Innalilahi wa inna ilaihi rajiun". Begitulah kata-kata Irfan ketika mendapat berita dari ibunya akan Pn Hj Aminah bt Yahya, nendanya yang telah kembali ke rahmatullah pada 29 May 1996, bersamaan 8 Muharram 1417 H Jam 425 petang.

"Ya Allah moga engkau letakkan nendaku dalam golongan solehin dan abidin. Alfatihah"

Perjalanan pulang ke kampung mengambil masa 7 jam. 

"Mungkin inilah masanya untuk aku terus dengan rancanganku setelah ku siapkan penyelidikan ini. Daerah Champa menungguku. Ya Allah aku pasrah kepadamu". Kata Irfan di dalam hatinya
Share:

0 komen:

Total Pageviews

Labels

Teman Blog

Pengikut