Bila Ajal Menyeru

Hari berganti hari. Keadaanku semakin tenat. Tubuhku terkaku seperti mayat di atas katil di salah sebuah hospital yang aku sendiri tidak tahu mengapa aku di tempatkan di sini. Sebelum tu, yang aku ingat aku sedang mengayuh basikalku menyelusuri ladang kelapa sawit berhampiran dengan kawasan kediamanku.

Tapi selepas itu aku tidak ingat apa-apa. Pandanganku kabur. Tidak dapat ku pastikan siapa orang-orang yang berada di sekelilingku. Aku terasa dada ku teramat berat, sebak penuh bagaikan besi menimpa dan bahagian pinggangku sudah tidak berasa apa-apa lagi. Derita sungguh. Nafasku sesak.

Tiba-tiba tanganku di pegang kuat. ”Mengucap sayang, mengucap…….. Asyhaduallailahaillallah ………” Ucapan itu dibisikkan ke telingaku di sertai dengan tangisan. Itu suara ibu. Insan yang pernah mendodoikan daku semasa kecil. Manusia yang pernah menyuapkan nasi ke dalam mulutku serta pernah memberi susunya dan merotanku kerana degil. 

“Bagaimana dengan keadaannya doktor? ”Aku amati suara itu. Pasti itu suara abang. Mungkin abang baru sampai. “Tenat”, jawab doktor dengan ringkas. “Itu kata doktor bang, jangan berserah kepada takdir sahaja. Kita perlu usaha”. Sudah sembilan hari aku terlantar di wad ini, Kenapa baru sekarang abang menjengah? datang lah ke sini, aku ingin berbicara denganmu. Datanglah…..Tapi mataku…….semakin gelap namun sesekali agak cerah berubah-ubah warnanya merah, biru, kuning seperti warna pelangi bersilih ganti. Adakah aku sudah buta? Tidak!!!! Aku tidak mahu buta. Aku masih ingin melihat dunia ini. “Sabarlah dik, banyak-banyak ingatkan Allah.”Abangkah yang bersuara itu? Apa yang aku tanggung ini tidak semudah yang kau lafazkan, abang.Tolonglah adikmu ini. Tolong bukakan mataku.

“Tekanan darahnya amat rendah”. sayup kedengaran suara doktor. "Tahap oksigen badan pun sangat rendah. Bersedialah untuk apa keadaan dan doalah yang terbaik buat beliau!". Kedengaran juga ibu menangis teresak. Ibu, kau hanya mampu menangis saja dan bila tiba saatnya, kita akan berpisah. Tapi, ibu…..aku tidak mahu berpisah denganmu. Tolonglah ibu, selamatkan lah daku. “Yassin……”. Bacaan Yassin terngiyang-ngiyang di telingaku. Aku tahu itu suara abang. Tetapi kenapa aku diperdengarkan dengan suara itu ?.

Apakah aku sudah menghampiri maut ? Aku takut ! Sedetik lagi sakaratul maut datang. Sedetik lagi Izrail datang. Sedetik lagi malaikat maut datang.Aku di ambang sakaratul maut…… Aku semakin tegang dan semakin sendat nafas di dada. Ketika itu, aku tidak ingat apa-apa lagi. Aku tidak kenal sesiapa di sekelilingku.Tapi yang pastinya sekarang, aku berdepan dengan sakaratul maut. Terngiang di telingaku "Tuhan dulu pernah aku menagih simpati..........Tuhan dosaku menggunung tinggi...........tapi rahmatmu..... melangit luas."

“Tolong ibu, tolonglah aku, aku takut”.Tapi rintihan ku tidak di pedulikan. Apa mereka semua sudah pekak? Aku di lambung resah, gelisah dan penuh kesah. Keluhan dan rintihan “Panas, dahaga, haus, panas……..”.tapi tiada siapa pun yang peduli. Nenekku datang, ”Nenek………..”. “Kau dahaga Cu, kau lapar Cu, mahu air?? Ini gelas penuh air madu, kalau cucu mahu masuk syurga, minum air ini”.

“Ibu……”. Ibuku datang. Ibu menggoyangkan buah susunya.” Ini ibumu. Air susu ini membesarkanmu, nak. Buangkan islam, matilah dalam agama yahudi…..”.

Ayah…….kau datang ayah…….”. “Matilah dalam agama yahudi anakku. Matilah dalam agama nasrani Itulah agama yang membantu kau masuk ke syurga”. “Nenek….ibu…..ayah……suara kau kah tadi ? Kenapa kau berubahlaku ? Atau suara syaitan yang ingin memurtadkan aku ?" "Mengucap sayang, mengucap. Asyhaduallailahaillallah……". Ucapan itu diajukan sekali lagi ke telingaku. Itu suara ibu. Tapi lidahku sudah menjadi kelu.

Manusia-manusia berjubah hitam datang. ”Mari ikut kami”. Manusia-manusia berjubah hijau datang membawa bersamanya payung hijau, katanya ”Mari ikut kami”. Cahaya putih datang. Datang hitam. Datang sinaran kuning. Cahaya merah datang .”Apa ini, apa ini?. Akulah sakaratul maut…….!!!!!!”. Kedinginan menjalar, merayap perlahan-lahan dari hujung kaki ke hujung rambut dan kini seluruh jasadku di selimuti sejuk.dan kemudian datanglah malaikat maut di hujung kepalaku. “Hai jiwa yang keji, keluarlah dari kemurkaan Allah…….”. Aku tersentak. Roh ku berselerak di dalam tubuhku. Lalu, innalillahi wainnailaihi rajiuun…. Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata memandang dan menghemburlah bangkai yang sebusuk-busuknya.

Tiba-tiba bau busuk menusuk ke hidungku,seperti bau sampah yang amat busuk. “Apa yang busuk ni? Tak adakah orang yang mengangkat sampah ni ? Ah, busuknya, hanyirnya, hancingnya……”.

“Assalamualaikum……”. “Siapa yang memberi salam itu?”. “Aku”. “Kau siapa wahai pemuda???”. Seorang lelaki tercegat di hadapan katilku.Aku tidak pernah melihat orang yang sehodoh, sekotor dan sebusuknya di dunia ini. Rambutnya yang tidak terurus, baju yang di pakai berlumut hijau, kuning, coklat dan entah apa-apa warna lagi,dari lubang hidung, telinganya dan mulutnya terdapat nanah dan darah pekat keluar.Tanpa di pedulikannya……jijik, loya, aku rasa……..teramat loya melihatnya.

“Kau tak kenal aku?”. “Tidak, jawabku tegas.Mana mungkin aku kenal kau sehodoh dan sejijik ini”. “Aku sahabatmu,kau yang membuat aku hari-hari”. “Bohong!”.Aku menjerit sekuat hati. Biar semua penghuni wad ini mendengarnya. “Aku tak kenal engkau! Lebih baik kau pergi dari sini”. “Akulah amalanmu yang keji……….”.

Aku terdiam. Aku tidak mampu berkata apa-apa teringat kini, semuanya telah pernah ku dengar dan ku pelajari dulu. Segala dosa dan keburukan yang kita lakukan di dunia,akan di jelmakan dalam sebagai suatu makhluk yang teramat hodoh di hadapan kita di alam barzakh nanti. 

Oh! Tuhan, aku banyak dosa. Aku memang lalai,cuai dan lupa dengan segala nikmat yang telah kau kurniakan. Solatku kerana kawan,dan bukannya ikhlas kerana Allah. Pergaulanku bebas, tak kenal muhrim atau pun tidak. Tapi itu semua telah berlalu dan dan sudah terlambat untuk bertaubat. Apa yang aku harus lakukan!. Surah yassin yang abang pegang di letakkan di atas dahiku. Aku melihat kak long dan kak ngah menangis.Aku juga lihat mata abah bengkak. Tiba-tiba badanku di sirami air. Air apa ini ?.

“Tolong….sejuk! Kenapa air ini berbau air kapur barus. Tolong jangan tekan perutku dengan kuat, sakit! Kenapa ramai orang melihat aku? Aku malu…..malu…..malu……!”.

Aku di usung ke suatu ruang. Aku lihat kain putih dibentangkan. Lalu diletakkannya aku di atas kain putih itu. Kapas di bubuh di celah-celah badanku. Lalu aku di bungkus satu demi satu dengan kain itu. “Nanti, tunggu! jangan bungkus aku. Kenapa kalian semua buat aku macam ini ? Tolong rimas….panas……..”. Kemudian aku di letakkan di suatu sudut. Beberapa orang termasuk tok imam menyembahyangkanku. Kelihatan ayah dan abang berada di saf yang pertama. Tapi kenapa aku di sembahyangkan?

Bukan kah aku boleh sembahyang sendiri ?. Aku teringat kata-kata ustazku dahulu. “Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan”. Dan kini baru aku sedar aku sudah tidak mampu lagi untuk mengangkat takbir, ruku’, sujud dan tahiyyat. Aku di angkat perlahan-lahan kemudian diletakkan di dalam kotak kayu.

"Kotak apa ini?” Aku diusung oleh enam orang termasuk ayah dan abang. Aku diusung setapak demi setapak”. “Al-Fatihah!” Kedengaran suara tok imam. Kelihatan ibu, Kak Long, Kak Ngah dan lain-lain mengekori di belakang. Tapi kemana dia bawanya aku?”. Nun jauh di sana, kelihatan tanah perkuburan kampungku. “Ke situkah aku dibawanya? Tolong turunkan aku, aku takut!”. 

Setibanya di tanah perkuburan, kelihatan satu liang yang besaiz dengan jasadku. Beberapa tangan memegangku, dan aku di turunkan ke dalam liang itu. “Perlahan-lahan”, aku terdengar suara tok imam memberitahu.”Tolong keluarkan aku dari sini! Aku seram!”. Kini aku berada di dalam liang kedalam enam kaki. Sedikit demi sedikit pasir dan tanah menutupiku.

“Tanah apa ini?”. “Aduh sakitnya badanku di timbusi tanah”. “Innalillahiwa innailaihi rajiuuun…….Dari Allah kita datang dan kepada Allah jualah kita kembali”. Kedengaran bacaan talkin dari tok imam.

”Sesungguhnya mati itu benar alam barzakh itu benar, Siratul Mustaqim itu benar, syurga dan neraka itu jua benar……..”.

Bismillahhirrahmannirrahim. Maha Suci Tuhan yang Engkau bersifat dengan Baqa’ dan Qidam. Tuhan yang berkuasa mematikan sekalian yang bernyawaMaha Suci Tuhan yang menjadikan mati. Dan hidup untuk menguji siapa yang baik dan siapa yang kecewaMaha Suci Tuhan yang menjadikan lubang kubur sebesar-besar pengajaranUntuk menjadi iktibar kepada orang yang lalai. Dan sebesar-besar amaran kepada orang yang masih hidupIngatlah! Bahawa sekalian mahluk Allah akan jahanam dan binasa. Melainkan zat Allah Taala, Dialah Tuhan yang Maha Besar berkuasa menghukum. Manakala kita sekalian akan kembali menghadap hadhrat Allah Taala

Wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU SAYA Hendaklah kamu ingat akan janji-janji AllahYang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini. Sekarang kamu telah menuju masuk ke negeri Akhirat. Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah. Dengan sebenar-benarnya melainkan Allah. Dan bahawasanya Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah Ingatlah wahai SAYA Bin IBU SAYA, apabila datang kepada kamu dua malaikat yang serupa dengan kamu iaitu Mungkar dan Nangkir, maka janganlah berasa gentar dan takut. Janganlah kamu berdukacita dan risau. Serta janganlah kamu susah-hati dan terkejut.

Ketahuilah wahai SAYA Bin IBU SAYA. Bahawasanya Mungkar dan Nangkir itu hamba Allah Taala, Sebagaimana kamu juga hamba Allah Taala. Apabila mereka menyuruh kamu duduk. Mereka juga akan menyoal kamu. Mereka berkata:

Siapakah Tuhan kamu? Siapakah Nabi kamu? Apakah agama kamu? Apakah kiblat kamu? Siapakah saudara kamu? Apakah pegangan iktikad kamu? Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?

Pada masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka. Dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul. Janganlah berasa gementar, janganlah cuak. Dan janganlah bergopoh-gapah. Biarlah tenang dan berhati-hati, hendaklah kamu jawab begini:

Allah Taala Tuhanku, Muhammad nabiku, Islam agamaku, kitab suci Al-Quran ikutanku, Baitullah itu kiblatku, Malahan solah lima waktu, Puasa di bulan Ramadhan, Mengeluarkan zakat dan mengerjakan haji diwajibkan ke atas aku, Semua orang Islam dan orang yang beriman adalah saudara aku, Bahkan dari masa hidup hingga aku mati. Aku mengucap: “La ila ha illallah Muhammaddur rasulullah”.

Wahai SAYA Bin IBU SAYA tetapkanlah hatimuInilah dia suatu dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal di dalam alam Barzakh. Sehingga sampai satu masa kelak. Kamu akan dibangunkan semula untuk berkumpul di Padang Mahsyar

Insaflah wahai SAYA Bin IBU SAYA, Bahawasanya mati ini adalah benar. Soalan malaikat Mungkar dan Nangkir di dalam kubur ini adalah benar. Bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benarBerkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar. Dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar. Minum di kolam air nabi adalah benar. Ada syurga dan neraka adalah benar. Bahawasanya hari Kiamat tetap akan adanyaBegitu juga Tuhan yang Maha Berkuasa. Akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur

Pada akhirnya kami ucapkan selamat berpisah. Dan selamat tinggal kamu disisi Allah Taala. Semoga Tuhan akan memberi sejahtera kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah-mudahan Allah Taala. Menjinakkan hati kamu yang liar. Dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamuYang berdagang seorang diri di dalam kubur iniMudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan. Dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.

Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak diseksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW.

Subhana rabbika rabbil izati amma ya sifun wassallamu alalmursalinwalhamdulillahi rabbil alamin.

Setiap yang bernafas, pasti akan mati – “Kullu nafsin za iqatul maut” Firman Allah swt, “Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar berada di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaran, dan yang ingat-mengingati dengan kesabaran.” Surah Al-A’sr

Sayup sayap aku terdengar tok imam terus membaca talkin, tetapi makin lama makin hilang. Pandanganku makin kabur dan terus tidak kelihatan. Tubuhku terasa telah di timbusi sedikit demi sedikit pasir dan tanah yang di lemparkan ke atasku. Terasa semakin gelap dan ……aku kini keseorangan.

“Nanti! Nanti! Tolong! Tolong ayah, ibu! Jangan tinggalkan aku seorang. Aku takut!!!Gelap!!!Panas!!!Tolongggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Share:

Total Pageviews

Labels

Teman Blog

Pengikut