Kata ku kepadamu, Hujan

Hujan,
Apakah Khabaranmu? Aku sentiasa menunggumu. Setiap saat aku memerlukan kamu untuk mensamarkan air mataku. Air mata yang tak ku ingin sesiapa pun tahu.

Hujan,
Kering sudah air mataku. Bukan kerana hilangnya peristiwa itu. Tapi Tuhan telah mengurniakan aku dengan sifat lupa akan kesedihan yang aku lalui. Aku tetap menunggumu. Meski kini matahari telah menyinariku, aku tetap rindu rinaimu yang gemersik seperti melagukan aku sehingga aku jadi tertidur dengan lena di sebalik kesedihanku.

Hujan,
Jika engkau tidak hadir pastinya matahariku takkan menjelma indah. Pertemuan sinar putihmu matahari dan bulir-bulir percikkan titisanmu lalu membuat serakkan warna tercipta. Lingkungan spektra warna-warni indah di langit, yang ku kenal lalu digelar "pelangi".

Hujan,
Kini aku tahu. Tuhan sengaja mempertemukan aku denganmu, sebelum menghadirkan matahari. Mungkin kerana tanpa kehadiranmu, takkan hadir pula warna indah itu di langit hidupku. Mungkin jua tanpa mu hujan aku tidak pernah akan menghargai cantiknya puing-puing warna yang menyisir langit di atas sana.

Hujan,
Kembalilah. Aku selalu menanti langit menghujankan rintikmu padaku. Kali ini aku akan menyambutmu dengan wajahku yang paling ceria, dengan senyumanku yang paling lebar. Yang tak pernah aku ukirkan sebelumnya. Akan tetap aku akan pamerkan setiap keceriaan di wajahku, biar mereka terus gembira dan selindungkan mereka dari melihat kesedihanku. Kali ini takkan ku sambut dengan linangan air mata yang sengaja ku hanyutkan bersamamu.

Hujan,
Aku bersiap menyambutmu di sini bersama matahariku. Menunggu hingga pada masa kedatanganmu nanti, kita akan menari bersama. Aku akan menikmati rintikmu bertemu cahaya matahariku. Ku akan nikmati tarian indah itu, dan ikut menari di tengah rintikmu. Hingga saatnya nanti, tujuh sinar itu muncul di langitku bersama tujuh surah yang berulang al-Fatihah.

"Aku hanya fakir yang bermusafir"
Share:

0 komen:

Total Pageviews

Labels

Teman Blog

Pengikut