Panggilan Kaabah

Musim haji masih jauh lagi namun panggilan Baitullah juga semakin terasa. "Labbaik Allahumma Labbaik, Labbaik laa syarikka laka labbaik, Innal haamda wanni'mata laka wal mulk, Laa syariika laka."

Kota Mekah sentiasa menerima tetamu-tetamunya yang bertuah, yang diberikan rezeki oleh Allah untuk mengunjungi 'rumahnya' paling tidak bagi menunaikan umrah, dan seterusnya menyucikan diri serta hati masing-masing.

Memang ia sebenarnya sebuah buku yang indah, bermula dari kulit hadapan dan cerita-cerita yang disiarkan, sehinggalah kepada pengajaran yang diperoleh daripada cerita-cerita itu.

Ia mengindahkan hati dan membuatkan kita dapat merasai bahawa Tanah Suci itu adalah sebuah tempat yang indah, dan segala yang berlaku di sana juga adalah indah-indah belaka. Secara umum, terdapat 34 buah cerita yang disiarkan untuk santapan pembaca. Ia dihimpunkan dalam 228 halaman dan dijalin dengan rapi, dihias pula dengan ilustrasi serta gambar hiasan. Ini membuatkan kita seperti 'membaca sebuah visual' dari Mekah. Semua ceritanya menarik belaka.

Ada beberapa kisah yang mesti dibaca oleh kita semua. Paling memberi kesan mungkin kisah seorang wanita yang tiba-tiba koma sebaik kakinya menyentuh bumi di Madinah.

Ketika koma inilah, wanita berkenaan 'diazab' dengan pelbagai seksaan. Antaranya, dimasukkan ke dalam api yang marak dan rambutnya ditarik dengan bara api, hingga otaknya panas menggelegak. Kemudian, wanita tersebut juga diberikan buah-buahan berduri serta bara api, minuman daripada nanah dan pelbagai seksaan lagi.

Pengalaman menakutkan yang dilaluinya itu menyebabkan apabila pulih dari koma, wanita berkenaan segera bertaubat dan seterusnya berubah menjadi seorang wanita yang solehah. Begitulah indahnya hidayah di Tanah Suci, walaupun perlu melalui satu ujian terlebih dahulu. Mengapakah wanita itu melalui ujian yang begitu menakutkan.

Kisah tiga sahabat yang bersumpah di hadapan Baitullah untuk meninggalkan segala maksiat pula pasti akan membuat sesiapa sahaja berasa insaf bahawa hidayah yang diberikan itu jangan dipermain-mainkan. Nama Allah juga jangan dipermain-mainkan, apatah lagi jika janji itu dibuat di hadapan Baitullah.

Kisah seorang anak yang membiarkan sahaja ibunya terlantar sehingga meninggal dunia di Tanah Suci pula meruntun perasaan sesiapa sahaja yang membacanya. Terdapat banyak kisah lain seumpama itu yang hidayahnya itu datang selepas melalui ujian dan dugaan.

Nostalgia saat-saat akhir Umi Kalthom bersama suaminya, Allahyarham Datuk S. Roomai Noor dan kisahnya menangis sewaktu menanti seseorang di tiang nombor sembilan Masjid Nabawi, Madinah, membangkitkan rasa sebak tentang cinta suami dan isteri, juga penyerahan diri seorang hamba kepada Penciptanya.

"Indahnya Hidayah Di Bumi Baitullah", begitulah tajuk buku yang sesuai dengan tajuknya. Insaf dengan analogi bekas pelakon itu mengenai sebutir mutiara di dalam seekor tiram, pendatang-pendatang miskin yang umpama skru, 99 keburukan dan satu keburukan, kaki digigit anak anjing serta memakan sisa makanan orang.

Selain cerita-cerita tersebut, keistimewaan buku ini ialah ia menginsafkan pembacanya melalui kisah-kisah yang pelik, misalnya petinju gagah tumbang di Mekah, bertemu dengan manusia aneh di hadapan Baitullah, nasib malang seorang ibu, balang zamzam turut bersolat, padah akibat enggan membayar dam dan sebagainya.

Inilah buku yang paling sesuai dibaca pada ketika ini dan patut dibaca oleh para jemaah sebagai penyucian jiwa serta persediaan mereka dalam menghadapi ujian di Tanah Suci.

Tambahan pula antara yang turut berkongsi pengalaman adalah tokoh-tokoh terkenal dalam bidang agama dan pengurusan haji serta umrah, misalnya Datuk Ustaz Md. Daud Che Ngah, Datuk Hassan Mahmud Al-Hafiz dan Datuk Ustaz Ismail Kamus.

Share:

0 komen:

Total Pageviews

Labels

Teman Blog

Pengikut