Jangan takut untuk bermimpi

Semalam ku tidur awal. Penat ku rasakan. Mengapa ? aku pun tak tau. Usia sudah senja barangkali. Nak ku katakan ku berkerja keras di kebun seperti ayah atau berhempas pulas di bendang, oh ! itu jauh sekali.  Sesekali ku terjaga kerana bunyi yang keluar dari kotak televisyen kuat sekali. Aku bermimpi dan dalam mmpi itu aku bertemu dengan teman lama ku sewaktu di menara gading. Tersenyum dan lembut katanya kepadaku "Sebolehnya aku ingin melupakan kamu buat selamanya" Tersentuh hatiku bila aku terjaga. "Astagfirullah !! La hawla wala ku wata ila billah" Syaitan kalau dibacakan ayat quran bertempiaran lari. Aku memohon ampun daripada mu Ya Allah, tidak pernah sekelumit aku membenci teman-temanku meski apa yang mereka telah perlakukan kepadaku sehingga membuat hatiku berasa jauh. Kita ini kan hanya insan. "Manusia itu bukan manusia bahkan malaikat kalau tidak melakukan kesalahan". Pesan almarhum datuk ku. Sebahagian dari mimpi yang kita alami mungkin adalah mainan tidur(gangguan syaitan). Bergantung kepada waktu kita tidur dan kebiasaanya mimpi yang benar selalu berlaku apabila keadaan kita tidur dengan nyenyak terutama 1 jam selepas lena tidur sehingga sebelum waktu subuh. Ketika arwah datuk masih ada acap kali dia membaca kitab tajul muluk. Bila aku mengintai atau cuba membacanya kerap aku dimarah sehinggalah aku belasan tahun. Pesan datuk lagi, kitab ni bukan antara kitab yang muktabar. Boleh membacanya sebagai perbandingan bukan untuk amalan.

Pagi ini ku terima sebuah nota yang menggambarkan keceriaan terukir di wajahnya "aku sudah tahu siapakah gerangan yang selalu berpaling daripadaku tiap kali aku bermimpi bertemu dengannya. ". Tanpa sebarang soal aku membalasnya "Alhamdulillah akhirnya tau juga siapakah dia". Aku pasti tidak mahu bertanya lagi atau mempersoalkan siapa ? di mana? atau 1001 persoalan yang ada di hatiku. Demi kegembiraanya ku sambut dengan kata yang sebaiknya. Teman yang baik selalu akan menggembirakan teman yang lain sehingga lupa akan kegembiraannya sendiri. Mimpi adalah kunci untuk menakluki dunia. Kejarlah tanpa lelah insyallah akan meraihnya. Menarilah terus ketawa. jangan berhenti mewarnai jutaan mimpi di dunia

Banyak kisah berkaitan mimpi. Mimpi yang berkaitan tentang nabi yusof meramal perubahan cuaca sehingga menyelamatkan masalah kekurangan makanan ketika musin kemarau melanda sehingga 7 tahun lamanya di Mesir. Mimpi yang agak lucu pernah ku baca adalah mimpi Abu Nawas bersama pengembara. Mungkin tercatat di dalam hikayat 1001 malam. Kisah dalam pengembaraan dan makanan merupakan faktor penghad. Lalu berbincanglah di antara mereka siapa yang patut mendapat lebih makanan dan bersetuju siapa yang mendapat mimpi yang baik akan menerima lebih ganjaran. Lalu si pengembara mendapat ilham bagi mendapatkan makanan yang lebih lalu bercerita bahawa beliau bermimpi berada di syurga dan bertemu dengan nabi daud. Abu nawas berkata bahawa mimpinya tidak seindah pengembara hanya berjumpa dengan nabi daud dan berkata kepada beliau agar makan semua makanan yang ada lagi pun pada waktu malam mana ada orang berpuasa. Lalu Abu Nawas makan setiap makanan yang ada.

Tidurlah
mimpimu belum habis kau nikmati
kerana ku tak punya lagi
ku pinjam kepunyaan mu
ku kembalikan nanti
dengan bunganya
andai ku mampu

Terima kasih
Jangan pernah takut untuk bermimpi lagi
kerana ku tahu
mimpi mu selalu indah
tapi jangan terlena
kerana hidup
tak selalu seindah mimpimu
cubalah kau lihat nanti
adakah aku menambahkan bunganya?
mudah-mudahan kau bisa menemukannya
kerana bunga mimpi, bukanlah riba
Share:

0 komen:

Total Pageviews

Labels

Teman Blog

Pengikut