Secangkir kopi ku hanya tinggal suku

Ku hirup secangkir kopi ku yang baru dihidangkan. Rasanya amat panas dan pahit. Ku hirup dengan perlahan. Tenang ku rasakan suasana malam ini. Kalau waktu siang memang tak akan dapat ku hirup kopi sepanas ini lebih-lebih lagi di luar bangunan seperti ini. Ku lihat malam seperti ini mereka aktif. Keluar berjalan bersama keluarga. Lelakinya kacak-kacak dengan pakaian jubah putih berserban dan wanitanya bertudung litup dengan abaya dan niqab yang mustahil dapat ku lihat indahnya wajah para wanita mereka. 

Hari itu hari Khamis, lelaki yang tidak membawa keluarga dilarang sama sekali dari memasuki pusat membeli belah. Larangan yang tidak pernah sama sekali ada di tanah airku. Dr Hayyan Taweil, berbangsa arab berketurunan Jordan kini tinggal di Jeddah, teman yang ku kenali ketika belajar di Universiti Kebangsaan Malaysia mengajak ku menghirup minuman kopi yang dikenali sebagai "kahvesi turki". Aku minum tanpa ku sedari lebih tiga perempat telah ku hirup meski pun panas dan pahit.

Ku biarkan kopi itu tika aku berbual dengan Dr Hayyan tentang hidup. Ku kacau secangkir kopiku yang hanya tinggal suku lalu ku hirupnya semula. Terlalu manis sehingga aku tidak mampu menghirupnya. Sejuk pula kerana telah lama ku tinggalkan berbual. 

Ku katakan kepada Dr Hayyan, "Itulah hidup, ada kalanya kita terlupa yang manis itu ada di dasar, terlalu jauh untuk ditimba. perlu dicari dan ketika kita malas mencari hanya kepahitan yang kita rasa. Ada ketikanya bila kita sudah sedar akan kemanisan itu, ketika waktu sudah terlambat. Begitu jua ketika sejuk secangkir kopi ku ku hirup jua meskipun sudah hilang panasnya tapi dapat ku hurup dengan mudah ketika dinginnya.

Mujur Allah sudah membantu, 'membancuh', hidup kita menjalinkan di antara yang pahit dan manis serta yang panas dan yang sejuk. Apabila kita terlupa kepada Allah, pada waktu itulah kita berasa hidup ini hanya pahit semata-mata, ataupun hanya manis yang ada sehingga lupa, hidup kita bukan ada apa-apa maknanya sekiranya hanya berkenaan yang pahit-pahit, ataupun hanya berkenaan yang manis-manis.

Hiruplah kehidupan yang penuh dengan rasa pahit, manis, panas dan dingin ini dengan senyuman dan bismillah
Share:

0 komen:

Total Pageviews

Labels

Teman Blog

Pengikut